Fotoreizen
Fotoreizen

Welke camera neem je mee op reis?

Melanie Rijkers Melanie Rijkers -

Ik ga op reis en ik neem mee… dan antwoordt bijna iedereen: paspoort, geld en camera. Maar, welke camera kun je nu het beste meenemen? Welke camera voor jou het beste is, ligt vooral aan de soort reis die je gaat maken. Wanneer je wilt gaan kitesurfen en biken neem je het beste een outdoorcamera mee die tegen een stootje kan en nat mag worden. Ga je op safari, dan kies je beter voor een goede telelens om de dieren van dichtbij te kunnen vastleggen.

Spiegelreflexcamera mee naar Sydney? Zorg dat je weet hoe de camera werkt en voorkom fouten zoals deze. Ook al heeft deze onderbelichte foto wel wat, een spiegelreflex camera fotografeert niet automatisch alles perfect!
Spiegelreflexcamera mee naar Sydney? Zorg dat je weet hoe de camera werkt en voorkom fouten zoals deze. Ook al heeft deze onderbelichte foto wel wat, een spiegelreflex camera fotografeert niet automatisch alles perfect!

De belangrijkste vraag die je jezelf moet stellen is: wanneer maak ik op reis de meeste foto’s?

Ben je een echt feestbeest en schiet je vooral kiekjes op Snapchat en andere social media: laat de spiegelreflex maar lekker thuis. Een groot nadeel van een spiegelreflex camera is toch vooral het formaat. Je moet de camera in een fototas of speciale rugzak steeds weer meesjouwen. En nergens vergeten! Je zult de eerste niet zijn die aan het eind van de dag niet meer weet waar je die tas ook weer had neergezet.

Als je dan toch een spiegelreflexcamera mee wilt nemen, welke? Hier kom ik aan het eind van deze blog op terug. Bedenk welke onderwerpen je het meeste aanspreken en pas daar je camerakeuze op aan. Er zijn een zestal soorten camera’s:

 • Spiegelreflexcamera. In de camera body zit een spiegel die op moet klappen om het beeld wat je door de lens ziet te kunnen belichten op de sensor. Dit systeem is ontstaan in de analoge tijd, toen er op film gewerkt werd. Via de spiegel kon je het beeld van de lens in je zoeker zien. Kortom: een camera met verwisselbare lenzen (objectieven).
 • Systeem camera. Door de digitale revolutie is de spiegel verdwenen en hebben deze camera’s een elektronische zoeker. Hierdoor is de camera body een stuk kleiner en lichter dan de spiegelreflex maar heb je nog steeds de mogelijkheid om objectieven te kunnen wisselen.
 • Compact camera. Klein maar fijn, vaak ook verkrijgbaar in spatwaterdichte of helemaal waterdichte uitvoering. Kortom: een camera met een vaste (zoom)lens.
 • Telefoon camera. Vergelijkbaar met de kwaliteit van een compact camera, helemaal de betere smartphones. Je mist alleen de optische zoom (uitschuifbare lens); bij een telefoon heb je enkel de mogelijk tot elektronisch in- en uitzoomen. Tegenwoordig zijn er wel allerlei leuke voorzetlensjes te koop.
 • Outdoor camera. Deze camera’s zitten tussen compact en telefoon camera in en worden ook vaak gebruikt om filmpjes mee te maken. Daarnaast kunnen deze camera’s goed tegen een stootje, vuil en water.
 • Instant camera. Door de opmars van de fun factor tijdens het fotograferen is instant fotografie weer helemaal terug. Polaroid bestaat niet meer, maar er zijn een aantal hele leuke vervangers zoals Fuji Instax, waarbij je foto direct uit de camera komt.
Singapore Selfie. De smartphone is wereldwijd de meest gebruikte camera op fotoverzamelsites als Flickr.
Singapore Selfie. De smartphone is wereldwijd de meest gebruikte camera op fotoverzamelsites als Flickr.

Er zijn geen slechte camera's

Kies vooral een camera die voor jou prettig werkt. Als je (nog) niet met een spiegelreflex kunt werken, neem deze dan ook niet mee. Kwalitatief gezien komen er inmiddels zulke mooie foto’s uit een smartphone, dat ook ik mijn spiegelreflex steeds vaker in het hotel laat.

Welk type camera past bij jou? Jij maakt:

 • Snapshots en actie. Wil je vooral kiekjes maken, kies dan voor compact, outdoor of telefoon camera. Bij een actieve vakantie mag een waterdichte camera niet ontbreken, liefst een die ook tegen een stootje kan.
 • Landschappen en natuur. Als natuurliefhebber kies je het beste voor een spiegelreflex of systeem camera. Doordat je meerdere lenzen tot je beschikking hebt, kun je van panorama tot macrofoto schieten. Als je dan ook nog een statief meeneemt gaat het fotograferen van het noorderlicht vast lukken.
 • Portretten en het dagelijks leven. Spiegelreflex, systeem, compact en telefoon. Ook met de instant camera kun je punten scoren; door de persoon de je fotografeert meteen een eigen fotootje te geven breek je al snel het ijs. Over het algemeen geldt: hoe groter de camera, hoe meer het opvalt dat je iemand fotografeert.
 • Citytrips en industrie/gebouwen. Camera keuze zoals bij portretten en mensen. Een spiegelreflex of systeem camera met groothoeklens kan echter wel net het verschil maken bij het fotograferen van gebouwen. Vooral urbex toeristen zijn fan van een extreme groothoek of fish eye lens.
Om natuurfoto's te maken kies je een andere camera dan op strandvakantie
Om natuurfoto's te maken kies je een andere camera dan op strandvakantie

Welke spiegelreflex camera moet ik kopen?

Als professionele fotostudio wordt ons deze vraag het vaakst gesteld: welke camera kan ik het beste kopen? Hierbij heeft de vragensteller het dan meestal over een spiegelreflexcamera om vooral mee te fotograferen op vakantie.

Stelde ik eerder dat er bij een spiegelreflex verwisselbare objectieven verkrijgbaar zijn, te gebruiken voor verschillende doeleinden, mijn advies voor beginners is het volgende:

 • Kies een camera tenminste één stap boven het instapmodel, niet de goedkoopste uitvoering.
 • Kies ervoor om één lens te gebruiken, het beste is een zoomlens 18-105, 18-150 of 18-200 mm in plaats van de standaard bijgeleverde lens 18-55 mm. Vooral cursisten in de basiscursus horen we deze lens nogal eens verfoeien vanwege een te kort bereik. Laat je niet verleiden tot het kopen van een ‘kit’; een body met twee lenzen, de 18-55 mm en een telelens 70-210 mm. Door lenzen te wisselen komt er vaak stof op de sensor en dat zie je terug op de foto’s. Ook heb je de hele tijd je cameratas nodig om beide lenzen bij de hand te hebben.
 • En waarom kies je eigenlijk niet voor een systeem camera?

Wil jij beter leren fotograferen op reis? Bekijk dan de Fotografiereizen op Vakantieboulevard!

Deel bericht: Favorieten Alle blogartikelen

Aanbieders

In de winkelstraat Fotoreizen

Inezia Tours

Inezia Tours

Wij houden van de natuur en nemen u mee om u zoveel mogelijk mee…

Optamatic

Optamatic

Uitdagende fotoreizen naar Rusland en Azië, zoals de winterreis naar de GoeLAG.