Weekendjes weg
Weekendjes weg

Tips voor een heerlijk weekend Zuid-Limburg!

Davide Knap Davide Knap -

Eén weekend Zuid-Limburg en je hebt het idee dat je een week op vakantie bent geweest in het buitenland. Zuid-Limburg met zijn glooiende heuvels, holle wegen, druivenranken, kapelletjes, Mariabeelden en vakwerkhuizen. Hier kun je eindeloos wandelen, bourgondisch eten en relaxen. Mijn favoriete adressen.

Delicatessenwinkel Eyserhalte, een goed begin van een weekend Zuid-Limburg (Foto: Eyserhalte)
Delicatessenwinkel Eyserhalte, een goed begin van een weekend Zuid-Limburg (Foto: Eyserhalte)

Delicatessenwinkel op het platteland

Je weekend Zuid-Limburg begint al goed als je het laatste stuk niet over de snelweg rijdt maar over de kleine kronkelwegen door de velden met koeien, schapen en kleine dorpen. Zo ontdekte ik de geweldige delicatessenwinkel Eyserhalte in een loods bij het dorp Eys. Gemaakt van hout, staal en beton oogt de winkel landelijk, maar ook heel stads. Van lokale appelrassen en jams, tot zelfgemaakte groentes en vele andere eigen delicatessen als wijn en kazen. Allemaal lekker! En je kunt er ook lunchen.

Slapen in een herberg

In het Geuldal midden tussen de wandelpaden ligt herberg De Smidse. Een gezellige echte herberg net buiten Epen in de glooiende heuvels waar je je zo voor kunt stellen dat de postkoets hier vroeger stopte. Ideaal voor een weekend Zuid-Limburg. Er liggen Perzische kleedjes op de tafels. ’s Ochtends ontbijt je in de serre en kijk je aan drie kanten uit over de velden. Voor de deur lopen de wandelpaden. Het is zo’n hotel waar ze ook niet moeilijk doen als je met modderige schoenen terugkomt van je wandeling. Als je zin hebt om een dag naar de stad te gaan is Maastricht in de buurt.

Wandelen tijdens een weekend Zuid-Limburg (Foto: Davides.nl)
Wandelen tijdens een weekend Zuid-Limburg (Foto: Davides.nl)

Wandelen met panorama

Het landschap van Zuid-Limburg verveelt niet snel. Dan weer wandel je over een holle weg langs een kapelletje, het volgende moment sta je na een lange klim bovenop de heuvel met oneindig uitzicht, zoals in het dorp Vijlen. Uithijgen kan bij het leuke café A Gen Kirk dat vol staat met religieuze beelden en schilderijen, kruisen en bijbels. Of je wandelt door de Vijlenerbossen en stopt bij boscafé ’t Hijgend Hert om op te warmen bij de openhaard of om op het terras te genieten van het panorama. Overal met lekkere biertjes natuurlijk.

Bourgondisch eten tijdens een weekend Zuid-Limburg

Iets meer naar het zuiden heb je nauwelijks door dat je zo België in wandelt. Een oude grenspaal is het bewijs. En pas als je in het dorp Teuven bent belandt, merk je dat er Vlaams wordt gesproken. In Teuven zijn twee bijzondere horecagelegenheden waar je terecht kunt om wat te drinken, maar waar je ook goed eet. Ze zijn heel verschillend. Herberg Moeder de Gans is een begrip in de omgeving: een oude, donkere herberg met knapperend haardvuur en veel streekproducten waar de kippen rondlopen tussen de stallen. Hoe anders is het in de voormalige dorpsschool, café Modern. Ook al doet de naam anders vermoeden: je kunt hier in het weekend al vanaf 10 uur terecht en je kunt er ook lunchen en dineren. Het café is ingericht in de stijl van de jaren ’50 met een elektronisch Decap dansorgel dat zelf speelt. Het culturele middelpunt van het dorp!

Benieuwd naar meer inspiratie voor een weekendje weg? Neem dan een kijkje in de straat Weekendje Weg.

Deel bericht: Favorieten Alle blogartikelen

Aanbieders

In de winkelstraat Weekendje weg

Heliflieger

Heliflieger

Ben je op vakantie in Duitsland en wil je eens iets totaal anders? Stap…

Bungalow.Net

Bungalow.Net

Wij hebben ruim 30.000 bijzondere vakantiewoningen voor een heerlijk weekendje weg. Onze bungalows zijn…