Fotoreizen
Fotoreizen

Fototip: Fotograferen als het regent

Melanie Rijkers Melanie Rijkers -

Mooie foto's maken bij slecht weer, hoe doe je dat? We hebben het allemaal wel eens meegemaakt, sta je eindelijk op dé vakantieplek waar je mooie foto's wilt gaan maken, betrekt de lucht en gaat het regenen. Of je komt de metro uit bij Times Square en je ziet dat het nog steeds donker en nat weer is, zodat je mag gaan slalommen tussen de plassen door. Met de volgende tips laat jij je vakantie foto's zeker niet in het water vallen!

Times Square in de regen. New York City in de weerspiegeling van de plassen (Foto: Artstudio23)
Times Square in de regen. New York City in de weerspiegeling van de plassen (Foto: Artstudio23)

Ik zie, ik zie... wat jij niet ziet!

In mijn vorige blog schreef ik er al over: reflectie. Een regenachtige dag is bij uitstek geschikt voor het fotograferen van weerspiegelingen, er liggen immers overal plassen water. Anders kijken naar een natte dag helpt niet alleen om je foto’s verbeteren, maar ook je humeur! Als je een mooie foto hebt kunnen maken, ben je meteen een stuk blijer en creëer je positieve energie.

Eerst een paar praktische tips:

  • Kan jouw camera tegen regen? Is je camera of smartphone spatwaterdicht? De meeste fotoapparaten kunnen wel een drupje water hebben, maar ook ik stond onder een afdakje toen ik het filmpje van de tropische regenbui hieronder maakte. Er zijn waterdichte outdoor camera’s die tot wel 3 meter onder water werken; had ik er daar een van gehad had ik deze te midden van de regenbui gewoon kunnen gebruiken.
  • Samenwerken en paraplu gebruiken. Tijdens een regenbui kun je door samen te werken nog steeds prachtige foto’s maken. Houd om de beurt een paraplu boven de ander, zodat je een ‘droge’ foto kunt maken. Op de meeste toeristenbestemmingen kun je altijd wel een paraplu kopen.
  • Lenzen en waterdruppels gaan niet goed samen, tenzij je bewust een wazig beeldeffect wilt creëren. Droog regelmatig je camera en je lens even af met een zacht doekje, dan zie je weer scherp.
Bekijk video

Gebruik het water in je compositie

Meestal duurt een regenbui niet zo lang en kun je als het weer droog is de mooiste weerspiegelingen vastleggen zonder zelf al te nat te worden. Eerst koffie drinken of even schuilen en dan:

  • Buig je over de plassen! Kijk naar de grond en zie de mooie reflectie die in een plas water tevoorschijn komt. Met name tegen de avond als de neon/verlichting aangaat maak je prachtige plaatjes.
  • Omdraai truc. Probeer een foto van een weerspiegeling ook eens om te draaien; dit zorgt voor een spannende compositie.
  • Stenen gaan glimmen. Niet alleen plassen weerspiegelen, maar ook andere natte oppervlakten. Oude straatstenen zoals kinderkopjes zijn prachtig als ze nat zijn. Maak er gebruik van, ook hier geldt weer: nóg mooier bij avondlicht.
  • Maak close-ups. Zoom in op regendruppels. Fotografeer ze van dichtbij, op het raam of op een tafel. Gebruik de eventuele vervreemding wanneer het water de vormen van mensen of gebouwen veranderd. Ook een bloem met waterdruppels is altijd erg mooi van dichtbij.
Ondersteboven van de Tour Eiffel tijdens een regenachtige nacht in Parijs (Foto: Artstudio23)
Ondersteboven van de Tour Eiffel tijdens een regenachtige nacht in Parijs (Foto: Artstudio23)

Kortom: omarm het water. Anders leren kijken is een must. ‘Ik zie, ik zie wat jij niet ziet’ maakt dat je op de gekste plekken een mooie foto kunt maken en met de mooiste foto’s thuiskomt. Weer of geen weer!

Selfie op een nat Times Square in New York City (Foto: Artstudio23)
Selfie op een nat Times Square in New York City (Foto: Artstudio23)

Lijkt een fotografiereis jou wel iets? Neem dan eens een kijkje in de winkelstraat Fotografiereizen.

Deel bericht: Favorieten Alle blogartikelen

Aanbieders

In de winkelstraat Fotoreizen

Optamatic

Optamatic

Uitdagende fotoreizen naar Rusland en Azië, zoals de winterreis naar de GoeLAG.

Inezia Tours

Inezia Tours

Wij houden van de natuur en nemen u mee om u zoveel mogelijk mee…