Fotoreizen
Fotoreizen

Blauwe lucht op je foto’s

Melanie Rijkers Melanie Rijkers -

Lieftallige witte huisjes steken op een foto altijd zo mooi af tegen de blauwe lucht. Maar soms lukt het maken van een foto helemaal niet op een zonnige dag, en is de lucht uitgebeten wit. Hoe kan dat?

Deze foto maakte ik in Spanje, tijdens een zonovergoten dag aan het strand. Wat maakt nou dat deze foto de bekende felblauwe lucht heeft?  (Foto's © Artstudio23.com)
Deze foto maakte ik in Spanje, tijdens een zonovergoten dag aan het strand. Wat maakt nou dat deze foto de bekende felblauwe lucht heeft? (Foto's © Artstudio23.com)

Wat een mooie foto’s kun je toch maken wanneer je op een zonnige dag door een stadje loopt! Met van die zandkleurige of witte gebouwen die prachtig afsteken tegen de blauwe lucht. Of je nu met je telefoon of spiegelreflexcamera foto’s maakt tijdens je vakantie, de foto’s lijken altijd mooier met een blauwe lucht. Een blauwe lucht geeft ons vakantiegevoel weer, net zoals een foto van de zee, voetjes in het zand of de selfie met een cocktail in de hand.

Tips & tricks voor een blauwe lucht

  • Zon in de rug. De belangrijkste tip is dat je de zon in de rug moet hebben wil je de diepblauwe lucht op de foto terug zien. Zelfs bij een strakblauwe hemel met geen wolkje aan de lucht is de lucht lang niet zo blauw als je richting de zon kijkt.
  • Hoog contrast. Door een lichtgekleurd gebouw op de voorgrond te plaatsen, wordt de lucht door je camera extra donker(blauw) gemaakt.
  • Ochtend- en avondlicht. Dit zachtere licht geeft diepere kleuren.
  • Polarisatiefilter. Bij een systeemcamera of spiegelreflex maakt een polarisatiefilter de lucht dieper blauw.
  • Instagram. Fotobewerkingsprogramma’s gebruiken om de kleuren van je foto op te vijzelen.
Drie foto’s gemaakt in Barcelona, op dezelfde plek, op hetzelfde tijdstip. Je ziet op deze foto de diepblauwe lucht met een licht gebouw ervoor (Foto's © Artstudio23.com)
Drie foto’s gemaakt in Barcelona, op dezelfde plek, op hetzelfde tijdstip. Je ziet op deze foto de diepblauwe lucht met een licht gebouw ervoor (Foto's © Artstudio23.com)
Hier kijk ik 180 graden de andere kant op, recht tegen de zon in. De lucht wordt een bleke, witte hemel en de gebouwen zijn donkergrijs (Foto's © Artstudio23.com)
Hier kijk ik 180 graden de andere kant op, recht tegen de zon in. De lucht wordt een bleke, witte hemel en de gebouwen zijn donkergrijs (Foto's © Artstudio23.com)

Hoe meer richting de zon, hoe bleker de lucht wordt. Gebouwen zien er vaal en grijs uit. Dit komt doordat het zonlicht de lucht richting zon bleker maakt, lichter, tot zelfs geheel wit. Met name midden op de dag, wanneer de zon hoog aan de hemel staat, is het licht fel. Probeer in de vroege ochtend of in de namiddag te fotograferen, dan is het licht zachter.

Instagram

Foto’s genomen met een smartphone kun je meteen in meerdere bewerkingsprogramma’s bewerken om de kleuren van je foto op te vijzelen. Er zijn veel handige apps, en als je een foto op Facebook en Twitter plaatst kun je met één klik de foto al verbeteren. Zelf gebruik ik met name Instagram. Natuurlijk kun je ook thuis je foto door een wat professioneler programma halen, maar daar moet je maar net zin in hebben als je op vakantie meer dan 500 foto’s genomen hebt.

Polarisatiefiler

Als je een meer geavanceerde camera gebruikt zoals een systeemcamera of een spiegelreflex, dan kun je met een polarisatiefilter op je lens de lucht blauwer dan blauw krijgen. Een systeem- of spiegelreflex camera is een camera met losse lenzen. Nadeel is dat je voor elke lens met een andere maat een polarisatiefilter moet aanschaffen als je meer dan één lens mee wilt nemen op reis.

Bijkomend voordeel van een polarisatiefilter is dat alle kleuren verdiepen, groen wordt nog groener en vooral bij een blauwe lucht met witte wolken kan deze zéér donker van tint worden. Dit zorgt voor een meer dramatisch effect en is met name goed te zien bij landschapsfoto’s.

Ook kun je met een polarisatiefilter de hinderlijke reflectie (tweede beeld) in een raam wegnemen, al gebruik ik deze reflectie vaak bewust wel in mijn foto’s. Maar daarover de volgende keer meer!

Benieuwd naar welke reizen geschikt zijn voor de mooist foto’s? Kijk dan in onze winkelstraat Fotografie Reizen!

Deel bericht: Favorieten Alle blogartikelen

Aanbieders

In de winkelstraat Fotoreizen

Optamatic

Optamatic

Uitdagende fotoreizen naar Rusland en Azië, zoals de winterreis naar de GoeLAG.

Inezia Tours

Inezia Tours

Wij houden van de natuur en nemen u mee om u zoveel mogelijk mee…